Германски автомобилен завод у нас?

1299
Германски автомобилен завод у нас?

След една-две години някой голям германски автомобилен завод ще се изнесе в България. Оптимистичната прогноза дойде от премиера Бойко Борисов при срещата му с представители на германския бизнес.

„Нашето истинско желание е да се инвестира в заводи, фабрики, в които се разкриват стотици работни места”, заяви Бойко Борисов в присъствието на президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. д-р Ханс Хайнрих Дрифтман.

В същото време стана ясно, че германският бизнес се "чувства отчасти несигурен" и среща много трудности, сред които пропуски в правото и "не добре премислени нормативни актове" в България.

Според премиера обаче фактори за строежа на германски автомобилен завод са най-ниските данъци в Европейския съюз, стабилната политическа система и добрият инвестиционен климат.

Той допълни, че България има общи пилотни проекти с Германия в сферата на образованието, например за намаляване на младежката безработица. Имало само една проблемна сфера в двустранните ни отношения – енергията от ВЕИ.

Премиерът отбеляза, че недоволството на германските инвеститори идва от намаляването на цената на зелената енергия у нас, съобщи bTV.

В това отношение фотоволтаиците и компанията Bosch имат претенции заради ниската цена от 180 лева вместо на високата цена, която беше 485 лв., допълни Бойко Борисов.

„Има теми, по които не можахме да постигнем съгласие, но важно е, че има много голямо доверие, приятелство, разбиране. Става ни приятно, когато Германия и България ни дават за пример в сферата на финансовата дисциплина и индустрията. Българските граждани са ми по-мили и тези милиони евро, които можеха да излязат, щяха да са от електромерите на българските граждани”, заяви министър-председателят.

Премиерът обясни, че ако Законът за ВЕИ не е бил променен, увеличението на цената на тока е щяло да стигне не 13%, а 40%.

„Колкото и да ми се сърдят инвеститорите, българският гражданин ми е по-мил, отколкото това те да изкарат големи печалби от България. Те нито разкриват работни места, нито произвеждат батериите и перките в България, докарват ги отвън, монтират ги и се закачат за електромера на хората, вследствие на което вдигаме с 13% тока. Приемам критиката, но между недоволството на инвеститорите и българските граждани бих избрал да застана на страната на гражданите”, отбеляза Бойко Борисов.

Работата трябва да бъде взаимноизгодна за двете страни. Има десетки примери за големи германски фирми, които работят добре в страната, допълни премиерът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg