Германски компании с интерес към изграждането на АЕЦ "Белене"

635
Германски компании с интерес към изграждането на АЕЦ

Представители на германската икономика имат интерес към проекта АЕЦ "Белене", който се отнася не само за експлоатацията, но и за изграждането на обекта, в сътрудничество с руската "Атомстройекспорт". Това заяви на пресконференция председателят на Източната комисия на германската икономика Клаус Манголд, който е в България, придружаван от 30 големи германски компании.

Интерес към проекта имат "Арева" и "Сименс", както и фирми, чиято основна дейност е строителството, допълни гостът. "Арева" е основен главен подизпълнител на "Атомстройекспорт" за проектирането, изработването и въвеждането в експлоатация на оборудване, необходимо за безопасността на централата, електрическите й системи и системите за контрол на АЕЦ.

Германските компании проявяват интерес и към сътрудничество с НЕК. Други проекти, които са от интерес за германската икономика, са свързани с подобряването на енергийната ефективност, използването на алтернативни енергийни източници, екологията, опазването на околната среда.

Германски компании се интересуват също от проекти за преструктуриране и използване на вече съществуващи мощности, използването на водни източници и преработката на отпадни води.

Манголд изрази силното си впечатление от реформите в България и в частност в данъчната система. Той заяви, че в областта на логистиката страната ни набира скорост.

Германската икономика е готова да подкрепи България в процеса на усвояването на средствата от еврофондовете при осъществяването на инфраструктурни проекти, отбеляза гостът.

Сред темите, които са били обсъждани днес от германската делегация с представители на българското правителство, е бил проблемът с недостига на квалифицирани кадри в България и интеграцията на страната в района на Черноморието.

На базата на икономическите показатели на страната, гостът прогнозира през 2008 г. сериозен ръст на германските инвестиции в България, както и възможността страната да стане една от държавите с най-висок икономически ръст в Централна и Източна Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg