Германски концерн иска да гради завод за биогорива в България за 100 млн. евро

553
Германски концерн иска да гради завод за биогорива в България за 100 млн. евро

Германският концерн "Вербио АГ" (Verbio Vereinigte BioEnergie AG) проучва възможностите да инвестира 100 000 000 евро в изграждането на завод за биогорива в България, съобщиха от компанията.

Инвестиционните намерения са били заявени днес от изпълнителния директор на компанията Клаус Заутер по време на среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Концернът е най-големият производител на такива горива в Европа. От компанията засега избират подходящ терен за изграждането на предприятието. Министър Димитров е предложил като вариант регионът на Варна.

Чуждестранните мениджъри очакват заводът да бъде разположен в близост до пристанище. Фабриката ще произвежда едновременно биодизел и биоетанол. Вероятно компанията ще кандидатства за първи клас инвеститор в България. Партньор на концерна у нас е фирма "Евроетил" АД, която е първата, произвеждаща биоетанол в страната и разполага с предприятие край Алфатар, област Силистра.

Министърът е добре запознат с развитието на пазара на биогорива, се посочва в съобщението. Като бивш председател на бюджетната комисия в парламента, той беше сред защитниците за стимулирането на този бизнес в България, допълват от компанията.

Петър Димитров активно участва и има голям принос за въвеждането на нулева ставка за биогоривата чрез промяната в Закона за акцизите и данъчните складове, допълват от дружеството.

"Вербио" има няколко завода за биодизел и за биоетанол в Германия. Общият им производствен капацитет надхвърля 700 000 тона на година, или 2 100 000 литра на ден. От тях 400 000 тона са биодизел и 300 000 тона - биоетанол.

Дружеството развива бизнес и в областта на възобновяемите енергийни източници. Концернът притежава 120-мегаватова вятърна електроцентрала в Германия. Целият бизнес е обединен във "Вербио груп" (Verbio Group), където работят над 1000 служители. Бизнесът се оценява на над 1 млрд. евро. Акциите на концерна се търгуват на фондовата борса във Франкфурт.

"Евроетил" АД планира да разшири своя завод за биоетанол край Алфатар, като проектът ще бъде завършен в началото на следващата година, а с изпълнението му капацитетът за производство на биоетанол ще нарасне четири пъти. Това е заявил изпълнителният директор на компанията Радослав Шунк, се отбелязва в съобщението. Капацитетът на предприятието в момента е 10 000 000 литра годишно, а целта е да достигне 40 000 000 литра.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg