Гиньо Ганев иска отмяна на платения контролно-пропускателен режим в Слънчев бряг

646
Гиньо Ганев иска отмяна на платения контролно-пропускателен режим в Слънчев бряг

Националният омбудсман Гиньо Ганев се обърна с предложение към Главния прокурор и препоръка към министъра на икономиката и енергетиката за установяване законосъобразността на въведения платен контролно-пропускателен режим в курортен комплекс Слънчев бряг и настоя за предприемане на действия за неговата отмяна.

Институцията на омбудсмана беше сезирана от председателката на Управителния съвет на Сдружение „Съюз на собствениците" - Слънчев бряг, срещу режима в комплекса, въведен със заповед № 8 от 27 април 2007 г. на изпълнителния директор на АД „Слънчев бряг" Малина Стратиева.

Оплакванията са, че достъпът на граждани, търговци, туристи и собственици на обекти, които влизат и излизат от курорта с мобилни превозни средства, е силно ограничен.
Поставени са бариери на всички входно-изходни артерии и се издават ограничен брой пропуски срещу заплащане.

В жалбата е посочено, че за да издаде съответната заповед, с която се въвежда платеният пропускателен режим на територията на курорта, изпълнителният директор на „Слънчев бряг" АД се позовава на чл. 5 от министерско постановление, което с влизането в сила на Закона за туризма е загубил значението си и срокът му на действие е изтекъл.

Другите основания на заповедта (Закона за движение по пътищата (ЗДП) и Правилника за прилагането) също не съдържат разпоредби, които да подкрепят така въведения платен пропускателен режим за движението на МПС.

Според омбудсмана не е налице законово основание за въведените със заповедта суми за електронните магнитни карти, с които се осъществява влизането и движението на МПС на територията на комплекса, както и таксуването на промени в тези карти.

В Закона за движение по пътищата е определено, че „път" е всяка земна площ, съоръжение или улица, предназначени за движение на пътни превозни средства или на пешеходци.
Законът за устройство на територията определя „Слънчев бряг" като курортен комплекс, предназначен за обществено ползване, което предполага, че и пътищата следва да са отворени за ползване, независимо дали собствеността върху тях е частна.

От канцеларията на омбудсмана напомнят, че през 2003 г. Върховна касационна прокуратура определи за незаконосъобразно въвеждането на контролно-пропускателен режим на територията на курорта „Златни пясъци" от което и да е търговско дружество.
Беше определено, че въвеждането на подобен режим е самоуправство по смисъла на чл. 323 от Наказателния кодекс.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg