ГИТ: Хиляди са некоректните работодатели

806
ГИТ: Хиляди са некоректните работодатели

Хиляди фирми в България са некоректните към служителите си. Глобата за неизплатена заплата е 15 000 лв. за всеки отделен работник, заяви директорът на Главна инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова.

11-те фирми, които бяха дадени на прокурор за забавени заплати, са най-фрапиращите случаи сред 72 проверени през последните месеци, обясни тя в сутрешния блок на bTV. Някой от работодателите дължат по 12-15 заплати на работниците си.

По думите й част от тези фирми са структуроопределящи в районите, където работят, занимават се с различен тип дейност. След предписанията и налаганията на санкции, даването на прокурор е последната мярка, до която може да прибегне Главна инспекция по труда, обясни още Михайлова. Тя добави, че се разчита прокуратурата да извърши сериозна проверка на тези предприятия.

По думите й има и други случаи с неизрядни фирми, които са давани на прокурор. "Тези 11 фирми, които бяха дадени на прокурор миналата седмица, са фирми, които имат пари, но не плащат. Проблемът обаче не е, че нямат пари да платят", смята Михайлова.

Според нея не могат да бъдат проверени абсолютно всички фирми, защото в ГИТ работят 392 инспектори, а подадените само за миналата година сигнали за некоректни работодатели са над 16 000. Въпреки това там където са направени проверки, са установени 25 000 нарушения от различен тип - неплащане на заплати, неспазване на наредби за облекло, работно време и др. На тези фирми са наложени санкции.

Що се отнася до неизплатените заплати най-тежките случаи са там, където предприятията са обявени в процедура на несъстоятелност, обясни Михайлова. Все по-често в трудовата инспекция постъпват сигнали от хора, чиито трудови договори са прекратени, а те не са получили заплати и обезщетения.


Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg