ГКПП „Златарево“ заработи по модела на обслужване „единен фиш”

846
ГКПП „Златарево“ заработи по модела на обслужване „единен фиш”

На ГКПП „Златарево“ вече е внедрена локалната информационна система за обработка „единен фиш”. Днес министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев посети граничния пункт, за да провери на място как функционира системата. Такъв модел на обслужване се въвежда на всички 11 сухопътни ГКПП на България, които се явяват външна за Европейския съюз граница (Брегово, Връшка чука, Гюешево, Златарево, Калотина, Капитан Андреево, Лесово, Малко Търново, Олтоманци, Станке Лисичково, Стрезимировци).

България е сред пионерите в прилагането на този модерен модел на обслужване на ГКПП, уточняват от правителствената информационна служба. Системата рязко подобрява качеството и времето на обслужване на пътниците, ограничава плащанията в брой и съответно възможностите за корупционни практики

Локалната информационна система включва електронна обработка на входящия и изходящия трафик от превозните средства, преминаващи през шосейните ГКПП.

„Единен фиш" беше въведен пилотно на ГКПП Лесово през юли 2006 г. Резултатите от работата със системата там показват, че това е сериозна антикорупционна мярка и спомага за повишаването на държавните вземания на граничните пунктове. Съпоставката на резултатите от събираемостта на държавните взимания за 5-месечни периоди преди и след въвеждането на системата показва ръст на приходите от 63.84%.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg