Гласуват Ащром да вземе Халите

1244
Гласуват Ащром да вземе Халите

Столичният общински съвет (СОС) ще гласува в четвъртък споразумение с "Ащром", при което фирмата ще придобие изцяло Централни хали, а общината - земята до Руската църква.

Това съобщиха от СОС. Докладът е изготвен от трима общински съветници от ГЕРБ и един от "Атака". Споразумението ще е между Столичната община, "Ащром Б. В.", "Ащром Лимитед", "Абротеа интернешънъл" АД и "Централни хали" АД.

Столичната община и кипърската "Ащром Лимитед" са съсобственици в "Централни хали" АД, като общината има 25 процента от капитала, а останалата му част е на фирмата от Никозия. "Абортеа интернешънъл" АД е собственик на недвижим имот от 1 305,80 кв. м на бул. "Цар Освободител" 5 - до Руската църква, който в момента е градинка. "Ащром Лимитед" и "Абротеа интернешънъл" АД принадлежат към една финансова група и се контролират от холандското дружество "Ащром Б. В.".

Предложението на четиримата общински съветници е чрез споразумението да се уреди собствеността на Халите, както и върху градинката до Руската църква. И по двата казуса има дела, при които ответник е Столичната община. Според анализа в доклада на съветниците, съществува немалка възможност ответните страни да спечелят делата.

Специално по отношение на делото за Централните хали даже и то да бъде спечелено от общината, ще се наложи плащане на подобренията върху сградата на "Ащром Лимитед". Според подготвеното споразумение общината ще придобие незастроеното място - градинката до Руската църква, ще прекрати акционерното си участие в "Централни хали" АД, страните ще се споразумеят за решаването на всички съдебни дела между тях и ще уговорят механизъм за извършването на плащанията между тях.

Столичната община ще плати за 1 305,80 кв. м на градинката до Руската църква общо 5 592 000 лв., а ще получи за акциите си в "Централни хали" АД 6 015 550 лв., като разликата между двете суми в размер на 449 000 лв. ще бъде заплатена реално на общината.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg