Глоба до 10 хил. лв. грози кмета на Белица заради неизпълнение на задълженията

432
Депата за неопасни отпадъци в община Белица и Разлог не са закрити и рекултивирани в срок. Това констатираха експертите на РИОСВ-Благоевград при проверки за установяване евентуалните източници на замърсяване на водите на река Места.

Не е извършена техническа и биологична рекултивация на депото в местността „Валгата” край Белица, като сроковете за тези дейности са изтекли съответно през декември 2006 г. и през май 2007 г. Мерките са били заложени в План за привеждане на депото в съответствие с екоизискванията, утвърден от директора на РИОСВ през миналата година. За посочените нарушения на кмета на община Белица е съставен акт за административно нарушение по Закона за управление на отпадъците.

Предстои съставяне на акт и на кмета на община Разлог за това, че до момента все още не е рекултивирано старото депо на общината край бреговете на р. Седръч. Експертите са установили също значителни замърсявания на реката – приток на Места и района около нея, както и продължаващо депониране на земни маси, примесени с отпадъци на старото депо в м. Седръч.

На кмета на община Разлог са дадени предписания в най-кратък срок да организира почистването на всички терени, разположени в близост до водни обекти, в т. ч. реките Глазне и Изток под с. Баня и при моста на р. Седръч по пътя за сега действащото депо.

Според наказателните разпоредби на Закона за управление на отпадъците (ЗУО), юридически лица, които не изпълняват в срок мерките по прилагане на плана за привеждане на депата в съответствие с нормативните изисквания, се наказват с имуществена санкция от 3 500 до 10 000 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg