Глоба от 30 000 до 300 000 лв. за предоставяне на електронни услуги без разрешение

470
Глоба от 30 000 до 300 000 лв. за предоставяне на електронни услуги без разрешение

С глоба от 1000 до 10 000 лева ще се наказва този, който нарушава правилата за конфиденциалност на изпращаните по обществените електронни мрежи съобщения и свързаните с тях трафични данни, реши парламентът.

Депутатите приеха днес на второ четене текстове от законопроекта за електронните съобщения. Утре Народното събрание ще продължи с гласуване на преходните и заключителните разпоредби.

Приетите текстове уреждат изграждането и поддържането на електронна и съобщителна инфраструктура, осигуряването на електронни съобщения при кризи и на условия за прихващане на електронни съобщения, свързани със защита националната сигурност и опазване на обществения ред.

Предприятие, предоставящо обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги , което не изпълни задължение, свързано с осигуряване на защита на лични данни в областта на електронното съобщение, ще се наказва с имуществена санкция от 1000 до 10 000 лева. С глоба от 200 до 2000 лева ще се наказва този, който смущава и/или изменя съдържанието на съобщения на трети лица в обществена електронна съобщителна мрежа.

С глоба от 30 000 до 300 000 лева ще се наказва този, който предоставя обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги без необходимото разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или продължава тази дейност след прекратяване или отнемане на разрешението.

Предвижда се този, който има издадено разрешение и го наруши, да се наказва с глоба от 10 000 до 100 000 лева. От 5000 до 50 000 лева е глобата за този, който осъществява електронни съобщения за собствени нужди, без да има необходимото разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или продължава тази дейност след спиране, прекратяване или отнемане на разрешението. При нарушаване на издадено разрешение глобата ще е от 1000 до 10 000 лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg