Глобата за неплащане на осигуровки ще стига до 4 000 лв.

751
Глобата за неплащане на осигуровки ще стига до 4 000 лв.

Глоба от 2000 до 4000 лв. ще бъде налагана на работодател, който не плаща осигурителните вноски на служителите си. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в закона за здравното осигуряване.

Сред идеите е едноличните търговци и юридическите лица при нарушение да плащат между 4000 и 8000 лв.

Надзорен съвет от осем души и директор ще бъде органът на управление на Националната здравноосигерителна каса, предвиждат още приетите промени. В съвета ще влиза по един представител на пациентските и съсловните организации, двама - на организациите на работодателите и четирима представители на държавата.

Директорът на касата ще бъде избиран от парламента с мандат от пет години. Според промените болниците ще трябва да обявяват информация за здравните дейности, които се поемат от касата, стойността на услугите, както и списъкът на заболявания, при които здравноосигурените няма да заплащат нищо.

Депутатите разгледаха и промени в закона, предложени от Синята коалиция, които предвиждат участието на държавата в здравното осигуряване да бъде изравнено с това на гражданите.

Предлага се също децата до 18 години да бъдат осигурявани от бюджета в размер на осем на сто върху целия минимален осигурителен доход на самоосигуряващите се, а не както досега - върху половината от него.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg