Глобиха Била, Фантастико и 345

2414
Глобиха Била, Фантастико и 345

Областна дирекция по безопасност на храните - София представи актове за административно нарушение на предприятията и търговските вериги, които нарушиха проследяемостта на хранителните продукти чрез връщане на птичи разфасовки с изтичащ срок на годност (311.87 кг.).

На търговските вериги „Била", „Фантастико" и „345" бяха съставени актове по Закона за храните за неспазване на предписание на контролен орган във връзка с писмо на генералния директор на НВМС от 22 октомври 2007 г., което забранява връщането на храни от животински произход от търговската верига към производителя. Втората точка, по която е съставен актът, е за неосъществен входящ контрол.

На фирма „Пилко" ЕООД е съставен акт за административно нарушение по Закона за храните също за неспазването на предписанието, връчено от регионалната служба на НВМС по повод писмото за забрана.

На фирма „СВС 98" ЕООД е съставен акт по член 16а от Закона за храните - „Производителите и търговците осигуряват и контролират спазването на нормативните изисквания към храните, произвеждани или предлагани под техен контрол."

В началото на тази седмица Българска агенция по безопасност на храните откри в хладилна камера в предприятие за преработка на месо, собственост на „СВС 98" ЕООД, наличие на птичи разфасовки с изтичащ срок на годност (311.87 кг.), върнати от три търговки вериги - „Била", „Фантастико" и „345".

Окритите разфасовки са „Лудогорско пиле", произведено от фирма „Пилко" ЕООД и „Дюк", произведено от фирма „СВС 98" ЕООД. Представени са документи за връщане на хранителните продукти от супермаркетите. Подобно действие нарушава проследяемостта на хранителните продукти и е в разрез с добрите производствени практики като застрашава здравето на потребителите.

В момента се подготвя промяна в нормативната уредба, която изрично да забранява връщането на хранителни продукти от обекти за търговия на дребно в предприятия за производство и преработка на храни.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg