Глобиха фирма предлагаща млечен продукт за заблуда

1297
Глобиха фирма предлагаща млечен продукт за заблуда

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 31 във връзка с чл. 29 от ЗЗК от страна на Бодекс ЕООД и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 24 930 лв.

Производството е образувано по молба на МАЙ ДЕЙ ООД, София. Дружеството произвежда и разпространява млечни продукти.

Бодекс ЕООД внася и разпространява от февруари т. г. млечния продукт Абритус, произведен в Унгария. В сертификатите на производителя напитката е означена като milk drink (млечна напитка).

Молителят твърди, че надписът „мляко" на опаковката на продукта въвежда в заблуждение потребителите.

Производството на КЗК установи, че продуктът е разпространяван с два вида масленост -1.5% и 2.8% - и голям надпис „мляко" отпред на кутията. На страничната част е изписано „краве мляко за пиене" и съставът - мляко 51% и пермеат. Посочено е, че пермеатът се добива чрез филтрация на млечни протеини и мазнини от млякото.

Според органа по санитарен контрол добитият чрез тази технология продукт не представлява мляко поради липсата на неговите съществени свойства и по-специално в пъти по-ниското съдържание на протеин.

КЗК счита, че етикетът „мляко" върху кутиите на „Абритус" дава некоректна и неправилна информация, която въвежда в заблуждение потребителите относно съществени свойства на продукта.

За това нарушение Комисията е наложила санкция от 0.5%, като е взела под внимание въвеждането в заблуда относно продукт от първа необходимост, както и краткия период на нарушението, прекратено през м. август с изпълнение на предписание на Дирекция «СВСК».

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg