Глобиха фирма със 75 000 лв. за липса на трудови договори

1180
Глобиха фирма със 75 000 лв. за липса на трудови договори

Собственикът на автокозметичен център "Фреш" ще бъде глобен по 15 000 лв за всеки от петте работници без трудов договор работещи на неговия обект, каза Георги Милчин, директор на дирекция "Областна инспекция по труда" на проверка в района на бул. "Черни връх".

Около 20 инспектора проверяваха обектите в района, като на работниците бяха дадени декларации, в които да попълнят техните данни, на каква заплата са осигурени, работно време и дали имат трудов договор. Подадените декларации след това се проверяват в базата данни на НАП. Често се намират разминавания в подадените декларации и официалните данни, но те не претърпяват санкции за грешно попълване. "Според нас в момента вината е в работодателя", каза Милчин.

"Всеки нормално мислещ работник трябва да иска да има трудов договор," добави той. Нарушителите получават акт и наказателно постановление, като в момента глобата е 15 000 лв за всеки работник, тъй като смяната на долната граница за глобата от 1 500 лв още не е влязла в сила. Ако няма сключен писмен трудов договор, също ще уведомим НОИ и бюрата по труда, за да проверим дали тези лица се осигуряват по друг начин, каза Виолета Добрева, началник-отдел в Главна инспекция по труда.

През 2008 г нарушенията в трудовите правоотношения са били 3%, а само от началото на 2010 са 16%, най-вероятно поради кризата, коментира Добрева. Най-големите проблеми са в липсата на трудови договори, изискванията за безопасност и работно време.

Проверките текат в цялата страна и ще продължат 3 месеца, а в София само тази сутрин се провеждаха 7 проверки едновременно в автомивки, складове и други обекти. Инициативата е част от борбата на правителството със "сивата икономика", като работата без трудов договор е инструмент за укриване на доходи и печалба и са неплащане на данъци и осигуровки. Конкретни данни от проверката ще бъдат разпространени в края на деня, след справка в база данни и документи, казаха инспекторите.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg