Глобиха Лукойл Нефтохим Бургас АД с 126 хил. лв. за замърсяването с нефт през декември

678

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас наложи санкция на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД в размер на 125 838 лева, за допуснатото в края на декември замърсяване с нефт на терен в землището на кв. Долно Езерово. Санкцията е разписана от министър Джевдет Чакъров.

Резултатите от взетите почвени проби показват многократно превишение на нормата за допустимо съдържание на нефтопродукти в почвата. 

      
Замърсяването беше причинено вследствие на авариен пробив в нефтопровода в участъка на около 1 500 метра от разклона на пътя с. Братово - кв. Горно Езерово.

Поради ниските температури на въздуха и предприетите мерки от страна на дружеството, разливът беше локализиран на площ от 400 кв. м  в ниската, обрасла с тръстики, част под пътя. 

Замърсените земни маси бяха изгребани и последващо третирани в пещта на основната площадка на нефтокомбината. Според дадените от РИОСВ предписания и представената от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД план - програма за предвидените дейности за привеждане на замърсената с нефтопродукти почва в установените норми, беше извършена физическа подмяна на замърсената, с аналогична незамърсена почва.

      
От декември до момента продължава мониторингът на почвата в района на разлива, след приключване на дейностите по почистване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg