Глобиха с над 450 хил. лв Норделинк-България и Нетуоркс-България

1799
Глобиха с над 450 хил. лв Норделинк-България и Нетуоркс-България

КЗК установи извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК  - общата забрана за нелоялна конкуренция, и наложи имуществени санкции на „Норделинк-България“  ЕООД - 94 020лв., и „Нетуоркс-България“ ЕООД - 358 620 лв.

В хода на производството, образувано по искане на „Булсатком“ ЕАД, комисията установи, че „Норделинк-България“ ЕООД и „Нетуоркс-България“ ЕООД съвместно предлагат пакетни услуги (телевизия и интернет), но не за всички телевизионни програми са налице права за разпространение, предвид декларираните пред СЕМ данни.

Това поведение е в противоречие с добросъвестната търговска практика, тъй като може да увреди интересите на конкурентите. Комисията е отчела и факта, че за сключването на договор за доставка на телевизионни програми или пакетни услуги важен елемент от условията му, мотивиращ клиента да избере конкретен доставчик, е броят програми, които би получил.

Излъчването на програми без придобити права за разпространение създава предпоставки за формиране на по-ниска себестойност на предлаганите услуги и поради това подобно поведение осигурява противоправно икономическо предимство на двете дружества в сравнение с конкурентни оператори, които предлагат в офертите си единствено телевизионни програми, за чието разпространение действително са придобили права и които реално ги доставят на клиентите си.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението, както и икономическото състояние на ответните дружества.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg