Глобиха СИС Индустрийс с 1.2 млн. лв. заради Узаки Зорбас

1601
Глобиха СИС Индустрийс с 1.2 млн. лв. заради Узаки Зорбас

Комисията за защита на конкуренцията установи извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията от страна на СИС Индустрийс ООД и Ноубъл Графикс ООД и наложи имуществени санкции в размер съответно 1 198 240 лв. и 60 340 лв.

С определение от 2 юли 2009 г., подлежащо на незабавно изпълнение, КЗК наложи временна мярка - спиране на разпространението на рекламата на напитката Узаки Зорбас във всичките й форми до окончателното произнасяне на Комисията с настоящото решение.

След анализ на всички установени разновидности и елементи на рекламата, КЗК приема, че впечатлението, което създава цялостното рекламното послание, насочва към популярното и в България гръцко питие УЗО, като се създава погрешна представа за произхода, естеството и качествата на рекламирания продукт. Това неминуемо оказва негативно въздействие върху пазара, като пренасочва търсенето и по този начин уврежда интересите както на гръцките производители на УЗО, изключителни носители на правото да ползват географското указание OUZO,но и на производителите на българската напитка „мастика".

Комисията счита, че рекламна агенция Ноубъл Графикс, автор на рекламното послание, не е съобразила визията на рекламата с нормативните изисквания. В проекта на рекламата дори е упоменато, че нейната цел е да създаде впечатление за „вносен скъп гръцки продукт, като истинско гръцко Узо".

Дружеството СИС Индустрийс носи отговорност не само за изображението на етикетите, които са част от общата рекламна концепция, но също и за цялостното разпространение на рекламата, независимо че като рекламодатели се явяват и други фирми.

В допълнение КЗК счита, че доколкото етикетите на напитката съдържат всички елементи от заблуждаващата реклама, преустановяването на нарушението изисква продуктът да не се разпространява с тях и те да бъдат променени.

Комисията постанови прекратяване на нарушението и разпореди на СИС Индустрийс ООД и Ноубъл Графикс ООД в едноседмичен срок от влизане в сила на решението да го огласят за своя сметка в два национални ежедневника.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание всички обстоятелства, свързани с нарушението и нуждата от съизмеримост на наказанието с икономическото състояние на дружествата и е наложила санкция от 4% на СИС Индустрийс и 2% на Ноубъл Графикс.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg