Глобиха телекомите с 1.5 млн. лв.

1121
Глобиха телекомите с 1.5 млн. лв.

За последните две седмици Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е наложила глоби в размер на 1.5 млн. лв. за нарушения от мобилните оператори.

Сумата е равна на санкциите за цялата минала година. Глобите са в средния размер, предвиден по закон, но вече ще се налагат и максимални санкции, съобщи председателят на комисията Веселин Божков.

Според него предложението да се въведе фиксиран процент неустойка върху дължимите вноски при предсрочно прекратяване на договора с мобилния оператор не е точно.

"Европейската практика и европейската директива казват нещо друго. Срокът на договорите трябва да бъде 24 месеца с изключителната клауза да се предложи 12-месечен договор и след това моментално да става безсрочен. Това, което не правят българските оператори, но предполагам, че ще правят", каза Божков и добави, че това е разковничето.

Не оператор да отиде при бабата и да каже: "Eто ти едно телефонче, хайде подпиши. И бабата не чете долу ситния шрифт, което значи, че това е нов договор", образно обясни шефът на комисията.

Веселин Божков каза още, че в приемните, където потребители може да се оплакват от мобилните оператори, ще има представители на телекомите, на комисиите за защита на потребителите и на личните данни и на Комисията за регулиране на съобщенията. Така ще се излиза по-бързо с решение по жалбите на абонатите.

От 15 март в София трябва да заработи първата приемна. По-късно приемни ще бъдат открити в Пловдив, Варна, Бургас, Враца и други големи градове.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg