Globul e готов да въведе преносимостта на номерата на 20 септември

479
Globul e готов да въведе преносимостта на номерата на 20 септември

Globul e готов да въведе преносимостта на номерата на 20 септември. Това беше декларирано пред КРС на среща вчера, където представители на Globul и vivatel показаха данните за успешните тестове за преносимост между двете мрежи.

Повод за срещата беше взетото от КРС решение, с което Регулаторът задължи мобилните оператори да се споразумеят, в срок до 20 септември 2007, относно процедурата за осъществяване на преносимост на номерата.

Действащата процедура за преносимостта на номерата, одобрена от КРС и подписана от Globul и vivatel е надеждна и гарантира както интересите на операторите, така и бързото и безпроблемно обслужване на клиентите.

Изготвянето на процедурата отне няколко месеца и беше подписана от Globul и vivatel в началото на януари 2007 г. До настоящия момент М-тел, въпреки съществуващото законово задължение преносимостта на номерата в мобилни мрежи да е факт към 1 януари 2007 г. и наличието на действащи актове на КРС, регламентиращи осъществяването на този процес, както и въпреки многократните покани за преговори от страна на другите два мобилни оператора, не предостави свое виждане за процедурата за осъществяване на преносимостта.

Според Globul не трябва да бъдат променяни основните принципи на преносимостта на номерата, определени от Регулатора. Считат, че действащата Процедура, подписана от Globul и vivatel гарантира конфиденциалността на личните данни на потребителите и защитава правата им при пренасяне на номера.

Според Globul, предложението на М-тел да се изработи нова процедура за преносимост на номерата ще доведе до съществено забавяне на процеса и до сериозни санкции от страна на Европейската комисия. Едва вчера М-тел за първи път постави определени условия, но с тях на практика процесът се връща с година и половина назад и се блокира въвеждането на новата услуга.

Globul продължава да вярва, че интересът на потребителите и ангажиментите на България към ЕС са достатъчно мотивиращ фактор, за да се постигне обща воля между трите мобилни оператора за въвеждане на услугата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg