Глобяват фирма заради сайт за риболовни принадлежности

1096
Глобяват фирма заради сайт за риболовни принадлежности

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35, ал. 3, във връзка с чл. 29 от ЗЗК от страна на Иридиум ООД, гр. Пловдив и Димитър Илиев Чолаков и наложи имуществена санкция и глоба съответно от 8 200 лв. и 500 лв. Комисията постанови прекратяване на нарушението.

През февруари т. г. управителят на ответното дружество Димитър Чолаков регистрира домейн www.rapala.bg, като твърди, че 85% от продуктите, които продава чрез сайта са произведени от Rapala VMC Corpоration - водеща компания за риболовни принадлежности.

Комисията смята твърдението за неоснователно тъй като не е доказано в хода на производството. Наред с това в интернет съществуват редица сайтове за онлайн търговия с риболовни принадлежности, които също предлагат марката Rapala без да ползват името на финландското дружество като част от името на магазина.

КЗК счита, че като е използвал за сайта си име, свързано с общоизвестна търговска марка, ответникът е действал недобросъвестно и е увредил интересите на останалите добросъвестни търговци. Привлечени от наименованието на домейна потенциалните купувачи биха насочили вниманието си именно към този търговец и биха предпочели да пазаруват от него, като пренебрегнат факта, че същият търговец предлага и други марки, подобно на останалите му конкуренти в този бранш.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание степента на нарушението, съдействието от страна на ответника и финансовото състояние на дружеството.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg