Годишната инфлация през януари достига 4.4 на сто

415
Годишната инфлация през януари достига 4.4 на сто

© Pixabay

Индексът на потребителските цени в България за януари 2020 година се повишава с 0.9% на месечна и с 4.2% на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт. 

Средногодишната инфлация за периода февруари 2019 - януари 2020 г. спрямо периода февруари 2018 - януари 2019 г. е 3.2 на сто.

През януари спрямо предходния месец най-силно поскъпват хранителните продукти и безалкохолните напитки - с 2.6 на сто. Цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия отчитат ръст от 0.2 на сто, а комуналните услуги (вода, електроенергия, газ и други горива) добавят 0.6 на сто.


Намаление на цените се наблюдава при облеклата и обувките - с 4.4% на месечна база.

Разходите за здравеопазване нарастват с 0.4% през първия месец на годината, а тези за транспорт - с 0.2 на сто.

При ресторантите и хотелите НСИ отчита поскъпване с 0.5%, а цените на услугите за развлечение и култура се увеличават с 0.9 на сто. 

източник: НСИ

Индексите за януари 2020 г. се обявяват като предварителни, тъй като са изчислени с данни от изследването на домакинските бюджети за периода октомври 2018 - септември 2019
година. Окончателните данни за индексите на потребителските цени за януари 2020 г., изчислени с годишните данни за теглата от изследването на домакинските бюджети за 2019 г., ще бъдат обявени заедно с данните за февруари 2020 година, уточняват още от Националния статистически институт. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg