Годишната квота за България за 2008 - 2012 г. - 42.3 милиона т въглероден диоксид, реши ЕК

573
Годишната квота за България за 2008 - 2012 г. - 42.3 милиона т въглероден диоксид, реши ЕК

България категорично ще защити позицията си за разпределението на квотите емисии от въглероден диоксид в двата Национални плана за периодите 2007 и 2008-2012 година и няма да допуснем страната ни от потенциален продавач, да се превърне в купувач на емисионни единици.

Това заяви министър Джевдет Чакъров по повод днешното решение на Европейската комисия годишната квота за България за периода 2008 - 2012 г. да бъде 42.3 милиона тона въглероден диоксид, или с 37.4 процента по-малко от предложения размер в Националния план.

Това би оказало сериозно негативно въздействие върху развитието на бизнеса и затова, след обсъждане от правителството, ще бъдат предприети всички възможни действия за постигане на справедливо за България решение, включително и чрез съдебна процедура срещу взетото решение, подчерта министър Чакъров.

Той посочи още, че решението на ЕК не е свързано с неспазването от страна на България на процедурата за изготвяне на такива планове. Страната ни е спазила задължението да разработи и предостави за одобрение в ЕК Национален план за разпределение на квоти за емисии на парникови газове в съответствие с критериите за разпределение, въведени от ЕК.

Националният план е разработен и одобрен от българското правителство, съвместно с представители на бизнеса и с подкрепа от холандското правителство.

ЕК оценява всеки план по едни и същи критерии, които са посочени в Приложение III към директивата и чл. 10 от нея. Основният критерий за определяне на разпределеното количество квоти в Националния план е според изпълнението на ангажимента на съответната страна по Протокола от Киото. България спазва този ангажимент и към момента нивото на емисиите на страната е много по-ниско (с около 52 процента) от задължението по Протокола от Киото. България е една от страните в Европа с най-голям ресурс от свободни квоти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...