Годишните изравнителни сметки за парно ще са готови до 5 юли

627
Годишните изравнителни сметки за парно ще са готови до 5 юли

До 5 юли ще бъдат готови годишните изравнителни сметки за парно, съобщи БНТ. До момента 95 на сто от абонатите на толофикационните дружества у нас вече са отчетени. Няма основание да се очакват шокови сметки, съобщиха от Асоциацията на топлинните счетоводители. От там заявиха, че работят по засилване на контрола върху пломбите и стикерите, така че да се блокира възможността за безконтролен демонтаж на уредите, които отчитат топлинната енергия.

От Асоциацията на топлинните счетоводители очакват много малък процент на неотчетените абонати, които не са осигурили достъп до парното в жилището си на двете предварително насрочени дати. Най-късно до втората половина на юли всички сметки ще бъдат готвени и предадени на клиентите. От тогава започва да тече 30-дневен срок, в който те могат да правят рекламации и да потърсят отговор, ако има неясноти.

Инж. Тодор Кузманов - председател на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство: “Тези, които са пропуснали датите, могат в този 30-дневен срок спокойно да се обаждат за да ги отчетем и преди да предадем сметките на “Топлофикация” да бъдат отчетени, за да няма след това необходимост от допълнително преработване на сметката.”
В бъдеще услугата на топлинните счетоводители се очаква да поскъпне между 2 и 4 лева на месец. Днес в София международни експерти по топлинно счетоводство обсъждаха какво от европейския опит може да бъде пренесено в България.

Флориан Ангерер - регионален мениджър на "Техем" за Източна Европа: “Проблемът в България са неуредените правоотношения между съседите в сградите с много апартаменти. Явно е, че за да има по-голямо качество на услугата, са необходими законодателни промени в областта на топлинното счетоводство.”

При отказ от услугите на фирма за топлинно счетоводство трябва да се сменят и измервателните уреди в сградата. Според австрийските експерти пък, ако живущите в дадена сграда искат да се откажат от услугите на своята фирма за топлинно счетоводство, то те трябва да сменят и уредите за измерване на енергията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg