Голям интерес към 7-ми блок на Козлодуй

931
Голям интерес към 7-ми блок на Козлодуй

Прозрачност в енергетиката и превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация.

С това се похвали министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за една година работа. Той направи отчета си пред представители на бизнеса, работодателски организации, синдикати и медии.

Сред задачите за следващата година от управлението на ведомството министърът посочи проекта за АЕЦ "Белене". Дотогава "проектът или трябва да се е развил или да бъде затворен като тема, каза министърът. Министърът уточни в отговор на въпрос, че за проекта "Белене" няма оптимален срок. Той заяви, че когато стане известен интересът и той е подкрепен с гаранции, тогава ще се знае със сигурност, че технологичната част на проекта ще напредва бързо. Министърът съобщи, че до края на август ще бъде избран финансов консултант по проекта.

Попитан за евентуален седми блок на АЕЦ "Козлодуй" министърът каза, че това е вариант, който в много отношения е по-евтин от проекта "Белене". Ако няма "Белене", със сигурност ще форсираме "Козлодуй", но ако има "Белене", пак остава като вариант на пазарна основа, заяви министърът. Той съобщи, че към евентуалния проект за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" има много голям интерес. В момента, в който започнем проекта, ще има много желаещи да го правят, включително и да инвестират, заяви министърът. Той уточни, че засега няма конкретен срок и решение на правителството за форсирането на този проект.

За Българския енергиен холдинг министърът каза, че в следващия едногодишен период държавният сектор в енергетиката трябва да е преструктуриран и да има миноритарен пакет, пуснат на борса.

Сред другите приоритети министърът посочи продажбата на "Булгартабак" на стратегически инвеститор или финансов, който да продължи да го развива. Друга цел е привлечените инвестиции да са с петдесет на сто повече от последния едногодишен период.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg