Голям интерес към програма за ферми за охлюви

3454
Голям интерес към програма за ферми за охлюви

Над 100 пенсионери са подали молби за безплатно изграждане на охлювъдни ферми в Националния охлювъден клъстер. „При нас дойде 89-годишна баба, която поиска да се включи в този високодоходен бизнес", каза Симона Моллова, главен консултант на НОК -земеделско сдружение с нестопанска цел.

Поради огромния интерес срокът за подаване на документи се удължава до края на месеца. Кандидатите трябва да са работоспособни пенсионери, да имат собствена земя с вода и ток в парцела или в непосредствена близост и да получават под 250 лв. пенсия.

По „Партньорската програма", съвместно с банка и застрахователно дружество се предвижда тази година да се създадат даром поне 10 ферми на млади  пенсионери. Схемата на разпределение на доходите е точно определена. 30% ще бъдат изплатени веднага след прибирането на ретколтата в брой или по банкова сметка на фермера.

Други 30% ще бъдат внесени в  банка - партньор на НОК , като същите няма да могат да бъдат теглени 10 години , а на всеки три или шест месеца, банката ще изплаща лихвите по тях. Останалите 40% ще бъдат внесени в застрахователно дружество,  при определени условия и срок, с което пенсионерът ще започне да получава месечна доживотна рента.

Очакваните добиви са от 4 до 6 тона  от декар. В зависимост от качеството и избраната технология цената варира от 6 до 30-40 евро за килограм, което означава поне 30 хил. евро от декар при добро отглеждане. Инвестицията е между 5 и 7 хиляди евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

без име
# 0
12:03 | 28 March 2010
това е жива подиграфка с пенсионерите как не ви е срам да печелите на чужд гръб
да имам треска в окото
# 1
18:03 | 14 March 2010
Тука ще има вярно с оригинала, когато за много от досегашните "много печеливши" програми, прибралите голямата парса, се озоват в Сливенския и останалите места за културноикономически отдих.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg