Голяма част от бюджетния излишък – в Сребърния фонд

699
Голяма част от бюджетния излишък – в Сребърния фонд

Съветът на управляващата коалиция има политическо съгласие значителна част от превишението на приходите над разходите в Бюджет’2008 да бъде за Сребърния фонд, което ще гарантира дългосрочна стабилност на пенсионната система. В момента събраните средства във фонда са около 1 млрд. лв. Около това се обединиха коалиционните партньори от БСП-НДСВ-ДПС, чийто Политически съвет заседава днес в резиденция „Лозенец”.

В срещата участваха лидерите на трите партии Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, представители на ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС, депутати от мнозинството и министри, съобщиха от правителствената информационна служба.

Както е заложено в републиканския бюджет, 3% от излишъка ще бъдат внесени във фискалния резерв. Работна група, съставена от представители на трите управляващи партии, ще подготви предложение за разпределението на останалите средства. Лидерите на БСП, НДСВ и ДПС бяха категорични, че това правителство ще спази принципа си разпределението да бъде извършено прозрачно, балансирано и социално ангажирано. Предложението ще бъде готово до края на следващата седмица, а след това ще бъде внесено за разглеждане в Народното събрание.

Два са основните пакети, които ще бъдат финансирани със средства от излишъка – социален и инвестиционен. С тях ще се гарантира социалната защита и подобряване живота на пенсионерите, предоставянето на енергийни помощи и др. Ще бъдат осигурен допълнителен финансов ресурс за секторите здравеопазване, образование и сигурност.

Средствата в инвестиционния пакет ще бъдат основно за модернизиране на пътната инфраструктура. Приоритетно ще се финансира цялостното изграждане на автомагистрала „Тракия”, с което управляващата коалиция осигурява необходимите средства за реализирането на проекта.

Изпълнението на препоръките в докладите на Европейската комисия, промяна на закона за политическите партии и изборното законодателство, както и приемането на данъчните закони и бюджета за 2009 г. са основните приоритети на управляващото мнозинство до края на годината.

Част от законите, които ще бъдат гледани през Х сесия на 40-ото Народно събрание, е свързана с подобряването на контрола върху усвояването на средствата от европейските фондове и преодоляването на слабостите в областите правосъдие и вътрешни работи. В тази група се включват законите за обществените поръчки, за недопускане на конфликт на интереси, за публичност на лобистката дейност, за изменение и допълнение на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, както и в законите за горите и за държавната собственост с цел да се забранят замените на имоти.

Ще бъде приета стратегия за наказателна политика на България, както и промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, в Законите за съдебната власт и за специалните разузнавателни средства.

Втората група закони цели постигане на повече прозрачност в дейността на политическите партии и регламентиране на изборното законодателство на достатъчно ранен етап.

Акцентът в бюджета за 2009 г. ще бъде поставен върху поддържането на финансовата стабилност, гарантирането на предпоставки за повишаване конкурентоспособността на българската икономика и на условия за траен и висок икономически растеж. В него ясно ще личат приоритетните политики на управляващото мнозинство за следващата година: подпомагане на децата, младежите и младите семейства; възрастните хора; противодействието на сивия сектор.

Работата на правителството и на Народното събрание до края на годината ще бъде белязана и от изпълнението на решенията от срещите на управляващата коалиция в Катарино и Банско – приемане на законопроекта за Сребърния фонд, здравната реформа, промени в осигурителния модел и др.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg