Горанов: Мярката 60/40 не е задължителна

940
Горанов: Мярката 60/40 не е задължителна

Схемата 60/40 не е задължителна. Тя е за работодателите, които имат перспектива за развитие след кризата и търсят възможност да продължат дейността си и да запазят служителите си. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му компаниите, които са били "на ръба" още преди кризата, едва ли ще останат незасегнати и по време на кризата. 

"Спомняте си, че само допреди един месец въпросът беше дали да внасяме работна ръка от чужбина. Така че компаниите ще трябва добре да помислят върху това каква е стойността на човешкия капитал за техния бизнес и доколко е важно за тях да задържат своите кадри", каза още Горанов.


Няма ограничение за колко от своите служители може да кандидатства всеки работодател. Фирмите ще кандидатстват месец са месец, а засега срокът на мярката е за три месеца.

На въпрос дали първоначално определеният 1 милиард лева ще стигне за компенсацията на всички фирми, които решат да кандидатстват Горанов заяви, че държавата ще даде "колкото е нужно".

Той каза още, че в момента тече интензивна работа в Министерство на финансите и в правителството за акутализацията на бюджета.

"Колебаем се за най-правилното решение. На първо време изглежда най-логично да се премахнат допълнителните възнаграждения в държавната администрация. Но има и такива държавни служители, които са "на първа линия" в борбата с епидемията. За тях не само не бива да се премахва дъполнителното възнаграждение, а напротив - трябва да бъдат стимулирани допълнително", каза още финансовият министър.

Той заяви, че правителството следи ежедневно динамиката на развитието на процесите в икономиката.

"Нашата роля е да запазим баланса, така че тези три милиона български граждани, които разчитат за своите доходи на бюджета, да могат да ги получават постоянно", каза Горанов.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg