Горанов: Нека не бързаме с мерките сега

1001
Горанов: Нека не бързаме с мерките сега

Ще отправя призив към партиите да подкрепят актуализацията на бюджета, каза министърът на финансите Владислав Горанов в Народното събрание.

Днес основната разлика между правителството и част от народните представители е отношението към самоосигурените лице и безусловния доход към тях. По света са правени опити за подобен безусловен доход, ще дойде на дневен ред и у нас, но днес смятам, че сме в началото на една непредвидима криза и все още не е дошъл момента на един подобен експеримент, каза Горанов.

"Тези хора не са участвали в осигурителната система и ние не знаем имущественото им състояние. Как тогава можем да раздадем просто едни пари?", запита още той.


"За съжаление финансовите реалности не са такива, като на САЩ, Швейцария и други държави", каза още Горанов.

800 хил. са самоосигуващите се лица, според данните на НАП.

Това, което се предлага от страна на правителството, има предимства, но за част от хората сигурно има и недостатъци, допълни финансовият министър.

"Ако работодателите не са склонни да участват с нищо, за каква солидарност говорим тогава?", каза още той.

Финално: Държавата поема и осигуровкитеТ.е. схемата няма да е „70 на 30“, а ще бъде наистина „60 на 40“. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“, каза още Стоянова.

Мярката 60/40 е напълно съобразена с това, за да може държавата да продължи да изпълнява своята роля в следващия месец и до края на годината.

„Дебатът ще е още по-труден след пандемията“, каза още той.

"Нека бъдем умерени в първите дни на кризата, за да помогнем на най-нуждаещите се. По-голяма част от тях са поети от първите мерки", допълни Горанов.

Горанов каза, че хората ще получат максимална помощ и подкрепа от търговските банки, а до дни ще започнат да действат и мерките през Българската банка за развитие.

"Надявам се в рамките на 1-2 месеца кризата да отшуми, но след това ще трябва с този бюджет да можем да помогнем на икономиката ни да се възстанови. Дългът ще се харчи само в рамките на бюджета", каза още Горанов.

Той обяви, че днес ще приключи пласирането на 5-годишна емисия от ДЦК, която е пласирана при много изгодни условия. 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg