Горанов: Няма нужда от удължаване на извънредното положение

2503
Горанов: Няма нужда от удължаване на извънредното положение

© Владислав Горанов

Правителството взе решение, че няма да предлага удължаване на извънредното положение след 13 май. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след днешното заседание на Министерски съвет. 

"Идеята беше да разгледаме законопроект, който да регламентира част от нормите , които да продължат да действат и след 13 май, когато изтича срока на извънредното положение. Предложили сме голяма част от тях от мерките да продължат до два месеца след изтичането на извънредното положение", обясни Горанов. 

Законопроектът, който ще бъде внесен за гласуване от Народното събрание, е за изменение и допълнение на Закона за здравето, който съдържа основната рамка министърът на здраеопазването и главният здравен инспектор да установяват извънредни мерки за контрол върху епидемиологичната обстановка.


С преходните разпоредби се изменя и Закона за извънредното положение.

"Обединихме се около това, че извънредното положение, по смисъла на конституцията, няма нужда да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот с основен фокус върху мерките, които трябав да продължат, както за ограничаването на епидемията така и в икономически план", каза още Горанов.

"Надявам се преди изтичането на извънредното положение, заедно с нашите коалиционни партньори и партиите, които подкрепят нашите действия, да приемем този закон, който да замени извънредните мерки от последните месеци и да даде перспектива за постепенно възстановяване на живота след пандемичната обстановка", коментира финансовият министър. 

На 13 май извънредното положение няма да продължи, но остават редица противоепидемиологични мерки, които ще продължат и след това да действат.

Това налага промяна в два члена – 61 и 64 от Закона за здравето, каза министърът на здравоопазването Кирил Ананиев.

Той уточни, че в чл. 61 се прави важна промяна, с която се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразноносителите, както и карантиниране на заразоносителите и на лица, влезли от други държави.

В чл. 63 се дава правомоще на министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и съответните противоемидемични мерки на територията на страната, или на отделни региони на страната с цел защита на здравето на българските граждани.

Ананиев каза още, че 14-дневната карантина за всички граждани, които влизат от чужбина на територията на България, ще остане в сила и след края на извънредното положение. 

 

 


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg