Горанов: Подготвя се актуализация на бюджета

658
Горанов: Подготвя се актуализация на бюджета

© Владислав Горанов. снимка: МС

През следващата седмица се готви предложение за актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

„Още следващата седмица ще предложа един първоначален вариант за актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи. Този милиард, който ще добавим към фонд „Безработица“, за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата", заяви Горанов.

Запитан колко точно ще бъде новият дълг, той отговори: „Милиарди. Нали искате да харчите?".


„Как ще се развие кризата с коронавируса зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо, заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, категоричен бе Горанов..

По думите му, експортно ориентираните сектори ще пострадат най-много заради ограниченията, наложени в останалите държави.

„В постоянен контакт сме с работодателите и със синдикатите и търсим оптимални решения. Ако си мислим, че от такава криза ще излезем сухи от водата, това няма как да стане. Нашата основна задача е да успеем да поддържаме непрекъсваеми всички функции на държавата“, посочи финансовият министър.

Той коментира и позицията на държавата относно мярката "60/40".

„Идеята на подобен тип механизъм не е да запази тези предприятия, които няма да могат да съществуват и които са толкова ударени от кризата, че няма шанс да оцелеят. Целта на мярката е да подпомогне тези, които искат да запазят своята заетост и виждат перспектива в следващите месеци“, каза Горанов.

Кои държави предприеха кредитни облекчения заради пандемията? Едно от най-големите притеснения на хората и на фирмите е свързано със задълженията им към банките


По думите му мярката се отнася за бизнеси, които искат да вложат собствен ресурс, да се възползват от подобна помощ и да подпомогнат работниците си. Според него тя не е за тези, които не искат да проявят солидарност и които не искат да оцелеят.

„Мярката е с грижа за работника, а не за бизнеса и бизнесът, които не иска да участва, не е задължен", смята министърът.

„На лицата, които се самоосигуряват, особено на тези, които са участвали в относително успешни икономически отрасли като архитекти, адвокати, частни съдебни изпълнители и др., можем да помогнем краткосрочно с безлихвени кредити, с идеята, че тяхната дейност след 2-3 месеца ще продължи“, заяви още Горанов.

„БНБ, заедно с европейския банков орган и в координация с търговските банки и правителството, ще анонсират единна методология и стратегия за отсрочване на плащания по банкови кредити", обясни финансовият министър, като категорично заяви, че това не означава кредитна "ваканция".

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg