Горанов: Цените на горивата могат да паднат с 50-60 ст. на литър

2524
Горанов: Цените на горивата могат да паднат с 50-60 ст. на литър

© Pixabay

За периода на пандемията борсовите цени на петрол са намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 ст. над средната цена и около 55 ст. от цената в складовете. При бензина статистиката за цената е подобна. Това заяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов относно изграждането на държавни бензиностанции.

Според него жителите на София могат да видят разлика от 50-60 стотинки в бензиностанциите в различните квартали на столицата.

"Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. В подкрепа на тази констатация мога да ви припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана комисията за финансов надзор, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забелязват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", заяви Горанов.


"Изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси може да бъде обобщено по следния начин. Тези складове са собственост на 6 икономически субекти", обясни министърът. Така се е породила идеята Държавния резерв да се прехвърли на отговорността на държавната компания. Тя ще може и да оперира вместимостите, с които Резервът разполага. 

"Ако собственик на бензиностанция у нас иска да продава, той има две опции - да внесе от чужбина чрез отложено плащане на акциз. При това условие той трябва да има складово помещение, в което да съхранява горивото. Ако на този търговец му се откаже достъп до лицензиран данъчен склад, той има само една опция - да си купи горивото директно от Гърция с платен акциз", обясни Горанов. Той добави, че КЗК многократно е сигнализирала държавата за този проблем. 

"Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, подобна на останалите, или по-добра. Ще се изградят обекти в големите населени места и на места, където липсва предлагане на качествени горива, а също и по магистралите и първокласните пътища" обясни министърът. До пролетта трябва да бъдат изградени около 100 обекта.

"Приоритет на законопроекта са лицензираните данъчни складове и осигуряването на конкурентна среда. Четейки анализите и докладите на Комисията, оставаме с впечатлението, че всичко е наред, но изглежда, че не е така", добави той.

"Държавата осъществява цялата държавна власт относно всички регулаторни дейности. Регулацията на държавата относно горивата се свежда до определяне на акцизите и ДДС-то. Държавата, чрез свои предприятия, може да действа и като търговец. Важното е да действа като другите търговци", подчерта Горанов.

"Не считаме, че изграждането на бензиностанции ще става със средства от държавния бюджет, ще се търси собствено финансиране", каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него основен приоритет в момента е изграждането на данъчни складове, тъй като това ще даде възможност на всички субекти да работят в по-конкурентна среда и съответно да предоставят по-качествена услуга на крайния потребител. 

По-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов участваха в извънредно правителствено заседание, на което е разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg