Готвят ценови натиск над търговските вериги

1146
Готвят ценови натиск над търговските вериги

Бедният български производител спонсорира богатия чужд търговец, каза след Консултативния съвет по зърното министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод големите търговски вериги.

Министърът обясни, че на съвета е обсъдено приемането на механизми за влияние върху големите търговски вериги, които завишават цените и оказват натиск на пазара. За да се намерят такива механизми за въздействие предстои среща с производителите и преработвателите.

Един от механизмите Мирослав Найденов вижда в засилване на контрола върху качеството, което ще стане възможно с новата Агенция за контрол на храните.

Няма фактори, които да налагат лавинообразно поскъпване на хляба и олиото, каза още Найденов.

Преди дни Яни Янев от Асоциацията на производителите на олио прогнозира, че до средата на годината цената на олиото ще се повишава и е възможно да достигне и 5 лева за литър. В средата на миналата седмица някои хлебопроизводители предупредиха за предстоящо драстично увеличение на цената на хляба - между 15 и 20%.

По думите на Найденов, поскъпване в рамките на няколко процента е нормално, но 15-17 и 20 на сто поскъпване на хляба и цена от 5 лв. за килограм олио е напълно необосновано.

"Хляб има достатъчно, а зърненият баланс е не само осигурен, но има зърно и за износ, което е от около 500 хил.тона. Около 3000 тона зърно за специални тестени изделия само са внесени досега от Казахстан", информира той.

Според Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, трябва да се преценят обекивните фактори за поскъпването на хляба и да се изключат спекулативните.

Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите, потвърди, че няма основание за лавинообразно поскъпване на хляба, но това не означава, че той ще остане на същата цена. При равни показатели на цени с останалите страни членки на ЕС, няма как да останем на същите цени, коментира той.

До нова реколта тенденциите са за покачване цената на хляба, като дял за това имал и 60-процентната сива икономика. Увеличението ще бъде различно за различните региони, каза още Попов като не се ангажира с конкретна цифра. Себестойността на 700 грама легално произведен хляб е 1.06 лв., уточни той.

Около 3 700 000 тона пшеница са произведени тази година, каза по-рано Красимир Аврамов. Около 1 600 000 тона са изнесени и ако износът продължи със същите темпове може да се наложи да внасяме качествена пшеница на малко по-висока цена, коментира Аврамов. Той препоръча мелниците да се запасят с по-евтината пшеница, която сега е в наличност, а Държавният резерв да изкупи поне 50 000 тона.

Източник: БТА

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg