Грипна епидемия и в Русе, Варна и Кюстендил

424
Грипна епидемия и в Русе, Варна и Кюстендил

© Pixabay

Грипна епидемия и грипна ваканция е обявена в Русенска, Варненска и Кюстендилска област от днес до края на седмицата, съобщава БГНЕС. Ваканцията на учениците ще се слее с междусрочната ваканция, а дали ще има още удължаване, ще стане ясно на следващото заседание на щаба на 5 февруари.

Решението за грипна епидемия е взето, след като са достигнати стойности на заболеваемостта, близки до епидемичните. Болните в Русе са 246 на 10 000 души, а границата е 250 на 10 000. Във възрастовата група на учениците 5-14 години болните са скочили двойно за една седмица и са над минималните стойности, увеличават се и при другите възрасти.

Няколко училища са с над 30% болни ученици. Детските заведения в крайдунавския град ще продължат работа, като ще бъдат засилени превантивните мерки. Откритите болни деца ще се връщат по домовете, а заболелите лица от персонала няма да бъдат допускани на работа в детските заведения.

Докато е в сила грипната епидемия, се въвежда противоепидемичен режим на работа в лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, в училищата и детските заведения. Спират временно детските и женските консултации, няма да се правят профилактични имунизации и реимунизации. На територията на лечебните заведения за болнична помощ се прекратяват свижданията и плановите операции.

Областната комисия за борба с грипа и респираторните заболявания взе решение да разпусне в грипна ваканция учениците във Варна. Драстично са скочили болните от грип и остри респираторни заболявания в морския град във всички възрастови групи. По последни данни броят им е 198 на 10 000, докато за първите четири дни на миналата седмица те бяха 163 на 10 000.

Най-висок процент болните ученици - 38%, има в ОУ "Патриарх Евтимий" в Белослав. 29% липсващи ученици има в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Повеляново и 32% в СУ "Димитър Благоев" в Провадия. На вчерашното си заседание комисията за борба с грипа набеляза някои серизни мерки, сред които грипна ваканция за учениците, ограничаване на плановите операции, забрана за свиждания, отмяна на женските и детски консултации.

Грипната ваканция започва от 30 януари и ще продължи до края на седмицата. Дните от 3 до 6 февруари са междусрочна ваканция. Така учениците ще възобновят учебните занятия на 7 февруари.

Грипна епидемия е обявена и на територията на област Кюстендил от днес, като е дадена препоръка за преустановяване на учебните занятия. Община Сливен също обявява грипна епидемия, като на Регионално управление на образованието – Сливен е препоръчано преустановяване на учебните занятия в общината от 30 януари до 2 февруари, включително. На територията на община Габрово за неучебни са обявени дните 30 и 31 януари поради високото ниво на епидемичния процес на грип.

В област Хасково се удължава грипната ваканция в общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово до 2 февруари, включително. От 30 януари до 2.02.2018 г., включително, се преустановяват учебните занятия и в община Димитровград. До 2 февруари продължават да са в сила противоепидемичните мерки на територията на област Бургас.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg