Грипна епидемия и в Русе, Варна и Кюстендил

472
Грипна епидемия и в Русе, Варна и Кюстендил

© Pixabay

Грипна епидемия и грипна ваканция е обявена в Русенска, Варненска и Кюстендилска област от днес до края на седмицата, съобщава БГНЕС. Ваканцията на учениците ще се слее с междусрочната ваканция, а дали ще има още удължаване, ще стане ясно на следващото заседание на щаба на 5 февруари.

Решението за грипна епидемия е взето, след като са достигнати стойности на заболеваемостта, близки до епидемичните. Болните в Русе са 246 на 10 000 души, а границата е 250 на 10 000. Във възрастовата група на учениците 5-14 години болните са скочили двойно за една седмица и са над минималните стойности, увеличават се и при другите възрасти.

Няколко училища са с над 30% болни ученици. Детските заведения в крайдунавския град ще продължат работа, като ще бъдат засилени превантивните мерки. Откритите болни деца ще се връщат по домовете, а заболелите лица от персонала няма да бъдат допускани на работа в детските заведения.

Докато е в сила грипната епидемия, се въвежда противоепидемичен режим на работа в лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, в училищата и детските заведения. Спират временно детските и женските консултации, няма да се правят профилактични имунизации и реимунизации. На територията на лечебните заведения за болнична помощ се прекратяват свижданията и плановите операции.

Областната комисия за борба с грипа и респираторните заболявания взе решение да разпусне в грипна ваканция учениците във Варна. Драстично са скочили болните от грип и остри респираторни заболявания в морския град във всички възрастови групи. По последни данни броят им е 198 на 10 000, докато за първите четири дни на миналата седмица те бяха 163 на 10 000.

Най-висок процент болните ученици - 38%, има в ОУ "Патриарх Евтимий" в Белослав. 29% липсващи ученици има в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Повеляново и 32% в СУ "Димитър Благоев" в Провадия. На вчерашното си заседание комисията за борба с грипа набеляза някои серизни мерки, сред които грипна ваканция за учениците, ограничаване на плановите операции, забрана за свиждания, отмяна на женските и детски консултации.

Грипната ваканция започва от 30 януари и ще продължи до края на седмицата. Дните от 3 до 6 февруари са междусрочна ваканция. Така учениците ще възобновят учебните занятия на 7 февруари.

Грипна епидемия е обявена и на територията на област Кюстендил от днес, като е дадена препоръка за преустановяване на учебните занятия. Община Сливен също обявява грипна епидемия, като на Регионално управление на образованието – Сливен е препоръчано преустановяване на учебните занятия в общината от 30 януари до 2 февруари, включително. На територията на община Габрово за неучебни са обявени дните 30 и 31 януари поради високото ниво на епидемичния процес на грип.

В област Хасково се удължава грипната ваканция в общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово до 2 февруари, включително. От 30 януари до 2.02.2018 г., включително, се преустановяват учебните занятия и в община Димитровград. До 2 февруари продължават да са в сила противоепидемичните мерки на територията на област Бургас.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Нова елегантност при външните врати от Hörmann

Вратата ThermoPlan Hybrid се отличава със съосна визия на платното...