Губим по 900 млн.лв. от контрабандата на цигари

1104
Губим по 900 млн.лв. от контрабандата на цигари

Ръстът на контрабандата на цигари е нараснал минимум с 15 % след затварянето на безмитните магазини у нас, обяви на пресконференция доц. д-р Димитър Стефанов, преподавател по икономика в СУ "Св. Климент Охридски".

Минимум 40 % е контрабандата на цигари в момента. Това означава, че държавата губи най-малко 920 млн. лв. от пласирането на тютюневи изделия от сивия сектор. Над 2 млрд. става сумата, като се прибави и контрабандата на горива.

Доц. Стефанов смята, че за това са спомогнали агитациите за затварянето на безмитните магазини, от бившия американският посланик Джон Байерли. Стратегически са взаимоотношенията между САЩ и Турция, което се доказва и от факта, че веднага след забраната на безмитна търговия у нас, югоизточната ни съседка увеличи площите на своите безмитни магазини и свали забраните за търговия.

По думите на Радостин Генов от Асоциацията за безмитна търговия затварянето на безмитните магазини у нас е голяма грешка, още повече че то не е било клауза по присъединяване на страната ни към ЕС, както се лансираше от правителството на Станишев. Загубите за държавата от непостъпилите приходи -такси възлизат на около 40 млн. лв. В същото време Турция разширява базата на безмитната си търговия с 200 кв. м, а Гърция увеличава безмитната си търговия с 98 %.

Въпреки това в мотивите на Станишев при закриването на безмитните магазини е записано, че обектите на безмитната търговия не са практика в ЕС. Предложението на Асоциацията е държавата да създаде дружество с публично частно партньорство, което да оперира безмитните търговски обекти. Очакваните постъпления за държавата са в размер на 15 млн. лв. Проблем за страната все още е карго контрабандата, която според Генов се подкрепя от „хората с бели якички".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg