Гюнтер Ферхойген: Продължавайте да следвате стриктна фискална политика и бюджетна дисциплина

439
Гюнтер Ферхойген: Продължавайте да следвате стриктна фискална политика и бюджетна дисциплина

Министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по предприемачеството и индустрията Гюнтер Ферхойген, който е на работното посещение в страната.

В началото на срещата финансовият министър представи макроикономическата ситуация в страната и отбеляза, че България в последните години реализира висок икономически растеж. Пламен Орешарски запозна еврокомисаря и резултатите от проведената реформа в приходната администрация. Като предизвикателство пред страната министърът на финансите посочи високия дефицит по текущата сметка, който в голяма степен обуславя водената стриктна фискална политика.

Той допълни, че правителството спазва правилото бюджетните разходи да не надхвърлят 40 % от БВП. „По този начин оставяме ресурс на частния сектор и стимулираме икономическия растеж” – допълни още финансовият министър. Министър Орешарски заяви, че ще продължат реформите в ключови за страната сектори – образованието и здравеопазването, както и усилията за оптимизиране на публичния сектор.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по предприемачеството и индустрията Гюнтер Ферхойген посъветва спазването на стриктна фискална политика и бюджетна дисциплина да продължи. Еврокомисарят коментира и глобалната финансова криза като заяви, че новите страни-членки на ЕС са по-малко засегнати от нея. Той отбеляза, че като цяло Европейската икономика реагира много по-добре отколкото при други кризи в миналото.

На въпрос на Еврокомисар Ферхойген за Националната програма за реформи, министър Орешарски обясни, че страната има амбиция да изпълни заложените в програмата мерки. Министър Орешарски заяви още, че ще бъде засилена и политическата координация по отношение на изпълнение на целите от Лисабон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg