Handelsblatt: България - под знака на бедността

1592
Handelsblatt: България - под знака на бедността

България е бедна, даже много бедна страна. Икономическата криза и непоследователните действия на правителството допълнително увеличиха бедността и бъркотията, констатира в свой анализ за в. Handelsblatt Щефан Менцел.

И на самите българи им е ясно, че не са особено заможни, и че богатите западноевропейци печелят средно три пъти повече от тях.

Но всичко това им дойде в повече, когато преди няколко седмици собственият им премиер ги призова към по-особен вид спестовност.

Така авторът на статията в Handelsblatt представя идеята на премиера Борисов за "самозадоволяване" със селскостопански продукти и по-конкретно за садене на картофи, популяризирана в едно телевизионно предаване.

Горчивата българска реалност

"Онова, което звучи като сатира, за мнозина българи си е горчива реалност", пише по-нататък Handelsblatt и привежда следните аргументи: средните доходи в страната се сринаха през последните две години. България, която в продължение на дълги години демонстрираше икономически ръст от по 6% и повече, внезапно се оказа на ръба на икономическия провал. Чуждестранните инвеститори, които преди кризата финансираха стопанското оживление с щедри капиталови инжекции, днес предпочитат да заобикалят малката страна на Балканите.

Непоследователната политика на управляващите не предоставя възможности за подобряване на положението, констатира по-нататък германското издание и цитира Антон Михайлов, експерт по проблемите на България към Виенския институт за международни икономически сравнения.

В характеристиките си за управленето той говори за "хаотичен мениджмънт на финансовата политика" и липса на ясна линия, поради което бъркотията се задълбочавала още повече.

За пример е дадено въведеното през миналата година увеличение на тютюневия акциз, което вместо да увеличи приходите в бюджета, ги намалило поради това, че пушачите заобикалят данъка, купувайки си цигари на черния пазар.

Студени ветрове от южна посока

Авторът на статията описва накратко представения от правителството икономически план за следващите три години, с чиято помощ трябва да се оздравят държавните финанси и да се стимулира стопанския прираст. Според заместник-финансовата министърка Боряна Пенчева, в средносрочен план това щяло да помогне на България да изпълни критериите за влизане в зоната на еврото.

Ако България иска да попадне там - коментира авторът в заключение - страната като начало ще трябва да се справи с гръцката криза, която я засяга поради тясната обвързаност на икономиките на двете страни. Томас Мироу, шеф на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ вече предупреди, че гръцката криза може да прелее към Балканите. "Трябва да положим усилия, иначе проблемите ще се пренесат и другаде", апелира той.

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Хаха
# 0
20:05 | 2 May 2011
Хайде пак на поръчковите статии! Че сме бедни, сме бедни, но по принцип такъв тип обективни анализи никога не са насочени към определни личности или партии. Ах Гоцее Гоцее, ти и твоята дружинка се оказахте много тихи, но и много дълбоки води!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg