Хаос с преброяването на гласовете в София и Русе

567
Хаос с преброяването на гласовете в София и Русе

Хаос цари пред Общинската избирателна комисия, помещаваща се в столичната зала "Универсиада". Изнервени и измръзнали членове на Секционни комисии още не могат да предадат своите протоколи, часове след като изборният ден отдавна е приключил. Тази нощ масово представители на Секционните комисии си тръгваха с протоколи и с бюлетините, без да са отчели резултатите.

В момента движението около зала "Универсиада" е отцепено. Около нея има много полиция, паркирани са десетки маршрутки, софийски таксита и автобуси.

Пред зала "Универсиада" продължава да има опашка от чакащи. Хората са тук от късно вечерта. Казаха, че техни колеги са спали върху чувалите, за да си чакат реда, а в самата зала е било кошмарно. Всичко се е случвало много бавно и хората са били много изнервени.

Хората, които излизат от зала "Универсиада" разказват, че в момента тя е почти пълна. След като седели цял ден вчера, все пак днес сутринта са им раздали кроасани, тъй като вътре не могат да си купят нищо. След като раздали 100 кроасана обаче, те свършили. Един кроасан на десет души даваха, ядосват се хората.

Васил Величков, който е от секцията в село Локорско, район Нови Искър каза, че организацията е пълен аут. Те са 1240-ти номер, а в момента се обработват протоколите на номера 750-780.

Според него, лошата организация идва на първо място от това, че е трябвало да се носят чувалите с бюлетините, вместо те да бъдат оставени в районите. Те лично водят от Локорско 2 чувала с около 580 бюлетини, които тежат около 25 килограма и трябва да са непрекъснато около тях. Когато дошли номерата на комисиите били раздадени бързо, но работата след това вървяла бавно, а хората, които обработват протоколите се оправдавали с много грешки в протоколите. Нямаме обяснение за това безумие, каза още Величков.

Той обясни, че с номера, с който са в момента, се надяват да минат евентуално в късния следобед. Величков се чуди какво ще стане след 20 ч., когато изтича 24 часа от официалното приключване на изборния ден и дали ще бъде легитимно предаването на протоколите тогава. Той разказа, че са припаднали около 5-6 души през нощта. Той лично видял кашон, който е за изхвърляне на боклуци и в него хвърлени протоколи. Васил Величков не може да каже дали тези протоколи не са били чернови ли нещо друго, но е сигурен, че не са били обикновени хартии.

Той разказа още, че масово хора са си тръгвали, защото не са им издържали нервите. Имало е оставени колички с чували и те били без надзор. От МВР не са позволявали да се излиза с документи, но той обясни, че и униформените не знаят за кой чувал кой отговаря от многото хора в залата.

Създалият се хаос беше коментиран и от председателя на ЦИК Ралица Негенцова. Тя заяви, че "изборният кодекс предвижда процедура, която да бъде по предаването на изборните книжа и документи. Тази процедура трябва да бъде съблюдавана. Членовете на секционните избирателни комисии имат своите отговорности и те трябва да предадат тези протоколи".

Над 70 % от обработените до 7 часа тази сутрин протоколи от секционните избирателни комисии са сгрешени в частта си за местния вот, съобщи председателят на ОИК-Русе Иван Иванов.

Основната причина е в изписването на името на най-дългата коалиция в България, която съдържа 270 знака. Членовете на секционните комисии са се опитвали да напишат цялото й име, което е отнемало три реда в протоколите, вместо да я съберат на един. Така се е налагало да се попълват нови протоколи, тъй като контролите не са излизали, обясни Иван Иванов. Налагало се е комисии да се връщат по 4 пъти, за да отстраняват грешки. Това допълнително е забавило работата на комисията и до 7 часа сутринта бяха обработени едва 99 протокола от общо 209 секции.

Първите 8 секции са донесли чувалите с бюлетините към 22.30 ч., а последните към 3 часа през нощта. Представители на секционни избирателни комисии се оплакаха, че чакат от 1 часа през нощта и в 7 часа сутринта още не са влезли с чувала с бюлетините.

Според мнението на Иван Иванов като юрист, а не като председател на ОИК, Изборният кодекс има доста несъвършенства, които стават видни при практическото му прилагане. "Има доста грешки, има места, където кодексът мълчи, неправилно изписани неща. Оставено е място за тълкуване, което води до различия в тълкуването. За първи път ЦИК излиза с над 1200 свои решения, което означава, че има нещо неправилно", коментира Иванов. Той предполага, че тепърва ще има промени в Изборния кодекс, които да отстранят проблемните текстове.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg