Домакинствата в ЕС са похарчили над 600 млрд. евро за храна извън дома си през 2018 г., изчисляват от европейската статистическа служба.

Това се равнява на 3.8% от БВП на общността, като посочената по-горе сума е изразходвана в кафета, ресторанти и други заведения.

Средните разходи на домакинствата за храна отвън в рамките на ЕС възлиза на 7% от общите им годишни разноски.

Най-голям дял от общите разходи дават в Ирландия (14.4%), следвани от Испания и Малта, където този дял е 13 и 12.6%, а също и Гърция с 12.4%, макар данните за южната ни съседка да са от 2017 г.

Най-малко за храна навън харчат в Румъния (1.9%), Полша (3%) и Литва (3.4%).

В Германия и България това съотношение е 4.3 и 4.5 на сто, а Латвия и Дания са с дял от над 5%.

Спрямо 10 г. по-рано най-голям ръст се отчита при Малта (+4.4%), Ирландия (2.9%) и Унгария (2.5%).

По-малко спрямо 2008 г. харчат в Румъния (-1%), Испания (-0.8%), Словакия (-0.5%) и Великобритания (-0.2%).