Хазната на излишък от 1.452 млрд. лева към края на месец май

712
Хазната на излишък от 1.452 млрд. лева към края на месец май

© Pixabay

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към май 2018 г. да бъде положително в размер на 1.452 млрд. лв. (1,4 % от прогнозния БВП), съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите. 

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП към май 2018 г. се очаква да бъдат в размер на 16.006 млрд. лв. (41,9 % от годишния разчет), като спрямо май 2017 г. се отбелязва ръст от 1.289 млрд. лева.

Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1.336 млрд. лв. (9,4 %), докато постъпленията в частта на приходите от помощи са по-ниски.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към май 2018 г. са в размер на 14.553 млрд. лв., което е 37,0 % от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП за същия период на 2017 г. бяха в размер на 13.033 млрд. лева.

Номиналното нарастване се дължи както на по-високия размер на разходите по националния бюджет, така и на нарастването на разходите по сметките за средства от Европейския съюз. Ръстът на разходите по националния бюджет се дължи основно на по-високия размер на здравноосигурителните и социалните плащания (базов ефект при разходите за пенсии от увеличението от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври), по-високите разходи за персонал основно поради увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование и др., докато по сметките за средства от ЕС нарастват основно капиталовите разходи.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.05.2018 г. от централния бюджет, възлиза на 456,5 млн. лв.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към май 2018 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец юни 2018 година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...