Хибридна електроцентрала за 38 млн. строят в община Камено

700
Хибридна електроцентрала за 38 млн. строят в община Камено

Изграждането на ветро-фотоволтаична електроцентрала в землището на село Трояново, община Камено, ще започне през пролетта на 2009 г. Стойността на първото за Балканите подобно съоръжение е 38 млн. евро, съобщи пред журналисти в Националния пресклуб на БТА изобретателят Георги Тончев.

Строителството на електроцентралата "Златен юг" е на площ от 200 дка на 14 км от Бургас. Фотоволтаичният парк на съоръжението е с инсталирана мощност от 4.5 MW и вятърни турбини с инсталирана мощност 2.0 MW. През зимата намаленото фотоволтаично електропроизводство ще бъде компенсирано от увеличаването на вятърното, обясни Тончев.

Сред екологичните предимства на електроцентралата е, че за изграждането й не са необходими бетонни основи, което опазва почвата. Опорите са поставени така, че зелената площ под тях да бъде използвана за земеделски нужди. Денем чрез енергията от фотоволтаичните панели се изпомпва подземна вода, която служи за напояване на залените площи нощем и охлаждане на фотоволтаичните системи.

Предвижда се годишните приходи от екологичните ползи да са 700 хил. евро, каза още Тончев.

По проект строителството на хибридната електроцентрала ще приключи през 2012 г. Инвеститор на проекта е "Солар БГ" ООД.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg