Холандия: България не напредва в борбата с корупцията

722
Холандия: България не напредва в борбата с корупцията

Холандия определя като недостатъчен напредъка на България и Румъния в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и в управлението на еврофондовете, и смята да поиска допълнителни мерки срещу двете страни.

Те може да засягат европейското финансиране и присъединяването към Шенген. Нерешените проблеми у нас и в Румъния са били описани в специален документ, внесен в парламента на Холандия от министрите на външните работи,правосъдието и европейските въпроси.

Дискусия по темата е имало и на последното правителствено заседание миналия петък, 28 август. Приетата тогава позиция на холандското правителство гласи, че България и Румъния правят твърде малко срещу престъпността и корупцията, както и забавеното усвояване на еврофондовете. И още, че в София и Букурещ липсва политическа воля за осъществяване на необратими реформи.

Взето е решение Холандия да продължи да оказва натиск за подобрения. Според него, ако такива няма, за двете страни трябва да има последици и по отношение на по-нататъшния трансфер на европейски средства към тях, и за влизането им в Шенген.

Присъединяването към Шенген означава отмяна на граничния контрол, а това е невъзможно, ако няма необходимото взаимно доверие, пише в позицията на холандското правителство. И още - България и Румъния страдат от мащабна корупция, включително и в полицията, която трябва да е безупречна, за да се справи с трафика на хора или нелегалната имиграция.

Що се отнася до еврофондовете, преди да реши дали и какви санкции да поиска по тази линия, Холандия ще изчака специалния доклад на Европейската комисия за управлението им у нас и в Румъния, който трябва да бъде представен до края на този месец.

Утре холандското правителство ще информира за решенията си румънския външен министър, който ще е на посещение в Хага, а българските власти ще бъдат уведомени за тях по дипломатически път.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg