Холандия ни дава 350 хил. евро за дейности в областта на бедствията и авариите

378
Холандия ни дава 350 хил. евро за дейности в областта на бедствията и авариите

Днес министърът на финансите Пламен Орешарски и Н. Пр. посланикът на кралство Нидерландия Вилем Ван Ее подписаха в Министерство на финансите споразумение за предоставяне на 350 хиляди евро на България за изпълнение на дейности в областта на бедствията и авариите.

На събитието присъства и вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аврии Емел Етем. Основна цел на споразумението е доразвиване на вече започнатите дейности за превенция срещу бедствия.

Споразумението предвижда подкрепа на стойност 350 хил. евро за пет дейности - основно в областта бедствията и авариите.

В изказването си след подписването министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че днешното споразумение е израз на добрата воля на холандското правителство да подпомогне България в процеса на възстановяване на засегнатата инфраструктура след унищожителните наводнения от лятото на 2005 и пролетта на 2006 г.

Той припомни и основните приоритети на първите две споразумения. 2.2 милиона евро от първото дарение бяха разходвани чрез проект „Красива България” на Министерство на труда и социалната политика, реализирани чрез 51 проекта в различни български общини.
Ремонтирани бяха училища, болници, социални домове и институции за хора в неравностойно положение. След доброто изпълнение на заложените проекти по първата фаза на проекта МФ предложи реализирането на Втора фаза на проект „Красива България“. Предложението бе прието от холандска страна и бе подписано второ споразумение за 2.2 милиона евро.

От тях 1.4 мил. евро бяха използвани отново за възстановяване на социална инфраструктура, а оставащите 800 хил. евро бяха разходвани за нови дейности, свързани с превенция на бедствия и обучение на областните и местни власти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg