Холандски консултанти предлагат решение за подобряване на трафика в София

1032
Холандски консултанти предлагат решение за подобряване на трафика в София

Представителят на холандското министерство на транспорта и програмата „Партньори за път” Мартайн Елхерсма ще връчи на заместник-кмета на Столична община Велизар Стоилов проучването „Интелигентна система за управление на трафика в София: нужди и препоръки”, направено от холандските консултанти ДеХаВе, Виалис Трафик и базираната в София Сетра.

Началото на проекта е поставено през януари. Проучването е първата стъпка за постигане на координирана и интер-оперативна система за управление на пътния трафик.
След задълбочена проверка и анализ на пътната обстановка в София, холандските консултанти изработиха предложение за завършена система за подобряване на пътния трафик в столицата. Тя включва координация на светофарите, използване на камери и софтуер, система за управление движението на градския транспорт и контролни центрове за наблюдение и директно управление на пътната обстановка.

Проучването е финансирано главно от програмата „Партньори за път” на Министерството на транспорта на Кралство Нидерландия, с подкрепата на Столична община. Проучването е важна стъпка в проекта за създаване на Система за управление на пътния трафик в София. Целта на проекта е да подобри пътната обстановка чрез управление на трафика и координация на пътните сигнали.

В замяна това ще доведе до намаляване на задръстванията, по-рядко спиране на автомобилите, по-малки закъснения, по-късо времетраене на пътуването и улесняване на движението на линейки и пожарни коли. Подобреното движение от своя страна ще се отрази позитивно на околната среда и качеството на живот в града чрез намаляване нивото на замърсяване на въздуха и нивото на шума.

Програмата „Партньори за път” е инициирана през 2001 г. от холандската Национална пътна администрация в отговор на постоянно нарастващото икономическо развитие и нуждата от адекватен транспортен модел. Насочена е главно към новите страни-членки на ЕС.

Чрез взаимна обмяна на познания, експертиза и опит програмата предлага рамка и възможности за развиване на пътно- инфраструктурни дейности и подпомага усвояването на европейските стандарти. Кралство Нидерландия от години съдейства на България в различни области по време на предприсъединителния й период и понастоящем като член на ЕС. Множество двустранни програми бяха създадени за успешната реализация на тази подкрепа.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...