Хранилището за радиокативни отпадъци ще заработи през '15

1289
Хранилището за радиокативни отпадъци ще заработи през '15

На проведената днес, 10 март 2011 г. пресконференция, ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) представи приоритетния си към момента проект за изграждане на Национално хранилище за краткоживеещи ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО). Съоръжението се очаква да заработи през 2015 г. Това е предвидено в актуализираната Стратегия за управление на отработено ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивни отпадъци (РАО) и е потвърдено чрез новия линеен график за избор на площадка, проектиране и изграждане на НХРАО. Това се казва в официално съобщение на предприятието.

С реализирането на този приоритетен проект ДП РАО ще приложи на практика нов отговорен подход, който ще защити интересите на България и българския народ и ще спази всички европейски директиви в областта на безопасното преработване и съхранение на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Финансирането на дейностите по изграждането на Националното хранилище е осигурено от Международен фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй".

Докладът за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) е внесен в Министерство на околната среда и водите на Република България. Следвайки процедурата на 22.02.2011 г. ДП РАО официално внесе Докладът за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) и приложенията към него в община Козлодуй и кметство - село Хърлец. Срещите за общественото обсъждане на Доклада са насрочени на 29.03.2011г. в Козлодуй и на 30.03.2011г. в с. Хърлец.

Дейностите по изграждане на НХ РАО стартираха още през 2005 г. с решение № 683 на Министерски съвет на Република България, чрез което на ДП РАО бе възложено да изгради Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Проектът e в отговор на приетата от Международната агенция за атомна енергия към ООН „Единна конвенция за безопасност при управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци" и е важен ангажимент към българското общество.

Изборът на площадка за хранилището и неговото изграждане се осъществяват в съответствие с всички изисквания на законодателството на Република България и под строгия контрол на регулаторните органи.

На територията на хранилището ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци от промишлеността, медицината и бита; отпадъци, генерирани при експлоатацията и извеждането от експлоатация на блоковете от 1 до 6 АЕЦ „Козлодуй", както и от дейността на евентуалната бъдеща АЕЦ „Белене". В хранилището няма да бъдат съхранявани високорадиоактивни отпадъци, нито отработено ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй" или от АЕЦ „Белене".

НХРАО представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.

През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и наблюдение както на площадката на хранилището, така и на околната среда.

Сн.: Дилян Петров, изпълнителен директор на ДПРАО и Георги Гьошев,  главен технолог, специализирано поделение „Извеждане от експлоатация - Козлодуй” (дружеството)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...