Храните не поскъпвали заради стандартите за качество

1352
Храните не поскъпвали заради стандартите за качество

Извънредното заседание на Народното събрание започна днес в 09.00 часа, като целият пленарен ден е отреден за парламентарен контрол.

Пръв на депутатски въпроси и питания отговори министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Към него са постъпили пет въпроса от народните представители.

Той отговори на въпрос на депутата от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова за въвеждането на минимални прагове на качеството на храните. Според Манолова, дейността на МЗХ по въвеждането на стандарти на местните и млечните продукти е довело до единствения резултат, че цените на продуктите са се повишили, а българските производители, задължени да спазват стандартите, са се оказали в неравностойно положение спрямо чуждите, за които такова изискване няма.


„Не е вярно твърдението, че въвеждането на стандартите за храните е причината за вдигането на цените на продуктите. Знам, че разбирате много неща, сега с изненада разбирам, че разбирате и от кренвирши", обърна се Найденов към Манолова. По думите на министъра, кренвиршът, който няма месо, струва 2 лева, а този, който има - струва много повече.

„Цените се повишиха в световен мащаб. Ако България можеше със стандартите да повиши цените на световните пазари, страната ни щеше да е особено важна във формирането на цените", коментира Найденов.

Той изтъкна, че България е на първо място в ЕС по заболеваемост от хипертония, така че ще продължи налагането на стандартите. Найденов посочи, че когато се е наложил стандартът „Стара планина", търсенето се е повишило. „Сега изкупната цена на млякото от 30 ст. стана 80 ст. Дали някой ще избере стандартите, това е право на потребителя", добави още земеделският министър.

„Преглед на българското законодателство показва, че единственото изискване към българските производители е за безопасност на храните. Мисията е невъзможна с въвеждането на минимални прагове, защото е трудно да бъдат дефинирани и няма как те да бъдат задължителни", каза Манолова.

Според нея, търговските вериги ще могат да ги въведат само за българските производители, но не и за чуждите. Това ще съсипе българското производство допълнително, заради неравнопоставените условия, в които е поставено то.

„Пазарът е този, който регулира и това, което хората ще си купуват. Когато не се осигуряват по-добри условия за потребителя, а се съсипва родното производство, това не е добра идея. Засилете контрола на действащите изисквания, а недейте да въвеждате нови", заяви депутатът от левицата.

Източник: БТА, Фокус,

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg