В първата седмица на 2011 година цените на хранителните стоки се понижиха. Индексът на тържищните цени (ИТЦ) падна от 1.825 пункта преди Нова година до 1.8111 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Захарта поскъпва с 1.4 на сто, до 1.41 лв. за килограм.

Цената на олиото на едро се понижава с две стотинки - до 2.58 лв. за литър. Брашното тип "500" запазва ценови равнища от 0.90 лв. за килограм. Обикновената кайма се продава средно по 4.81 лв. за килограм, а тази, произведена по стандарт "Стара планина", струва 7.62 лв./кг. Кренвиршите тип "Стара планина" поскъпват с 0.1 на сто, до 7.36 лв. за килограм.

Кашкавалът "Витоша" поевтинява с 0.3 на сто и се продава по 10.30 лв. за килограм. Цената на кравето сирене се понижава с 0.2 на сто, до 4.56 лв. за килограм на едро. Яйцата се продават по 0.15 лв. за брой.

Оранжерийните домати поевтиняват с 6.0 на сто - до 2.34 лв. за килограм. Оранжерийните краставици са с 3.8 на сто по-ниска цена и се продават средно по 2.27 лв./кг. Картофите поскъпват с 4.3 на сто и се продават средно по 0.72 лв. за килограм.

Цената на зелето се понижава с 2.0 на сто - до 0.48 лв./кг. Зрелият фасул поскъпва с 0.4 на сто и се продава средно по 2.30 лв. за килограм. Цената на чесъна се понижава за седмицата с 1.6 процента - до 6.92 лв./кг.

Ябълките се продават средно по 1 лев за килограм. Цената на лимоните се понижава с 4.5 на сто - до 1.28 лв. за килограм.