Храните поскъпват през октомври

735
Храните поскъпват през октомври

Наблюденията на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през октомври 2009 г. показват лека възходяща тенденция през последните седмици на месеца и е по-силно изразена при цените на плодовете и зеленчуците. Това сочат данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата от седмичния бюлетин за цените на едро на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците, продавани на стоковите тържища.

Спрямо месец септември е отчетено слабо повишение на цените на яйцата (5,9%), рибата (2,3%) и малотрайните колбаси (5,2%). Незначително поскъпване от около 1% се наблюдава при млечните продукти, кренвиршите и шпековия салам. Спад през октомври, в сравнение със септември, е регистриран при цената на ориза (5,7%), варивата (3-5%) и слънчогледовото олио (3,4%). Без промяна през месеца остават цените на захарта, брашното и каймата.

През октомври цените на всички плодове, предмет на анализ, са се понижили.
Най-много са поевтинели лимоните - с 20,3 %. Около 12 - 13 % е понижението на цените на ябълките и гроздето. Спрямо предходния месец е отчетен е и спад на цената на крушите - 6,7% и на бананите - с 1,1%.

Най-голямо поскъпване се наблюдава при оранжерийните краставици - 37,2%, но полските краставици са поевтинели леко с 2,3%.

При доматите се наблюдава повишение на цената, като на полските увеличението е 14,5%, а на оранжерийните - 17,7%. Лек спад на цената е отчетен и при чесъна - 2,4%. С 9,7 % е паднала цената на червения пипер през октомври спрямо септември, а на зеления с 3,6%.

Картофите също са поевтинели с 6,9%. Цената на зелето остава същата.
В сравнение с месец октомври миналата година, през тази есен цените на по-голямата част от хранителните стоки, плодовете и зеленчуците са по-ниски. Поскъпване на годишна база е отчетено само при рибата и месните продукти. Годишният ръст на цената на кренвиршите е 6,6 %.

Каймата и скумрията са поскъпнали спрямо октомври 2008 г. с около 3%. Малко по-висока през тази есен е цената на малотрайните колбаси - 1,2%. Запазва се възходящата тенденция при движението на цената на олиото ( -34,4%), брашното (-14,1%), млечните продукти.

Спрямо същия месец на миналата година, цената на кравето сирене е със 17% по-ниска, а на кашкавала „Витоша" с 9,2%. Около 13% е годишното намаление на цената на фасула, ориза и пилето, предаде БТА.

В диапазона 5 - 7 % е поевтиняването на захарта, лещата и шпековия салам. Понижението на цената на плодовете на годишна база е" за ябълките - 23,7%, за гроздето - 20,5%, за лимоните - 18,8%, за крушите - 19% и за бананите - 6,6%.

Цените на всички зеленчуци през месец октомври тази година, спрямо същия месец на 2008 г. са по-ниски. С около 30 - 40% са по-евтини доматите, и полските краставици. Червеният и зеленият пипер са поевтинели на годишна база с около 25%, чесънът и зелето - с около 10 - 13%. Цената на картофите през този октомври остава на нивото от октомври миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg