През последната седмица храните на едро у нас са поскъпнали за 23-а поредна седмица, което представлява близо шест поредни месеца на непрекъснато покачване на цените, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Това е исторически рекорд, тъй като до момента не е отчитан толкова дълъг положителен тренд.

Индексът на тържищните цени, който се поддържа от комисията и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е 2.072 пункта към 1 април, с което отчита повишение от 0.34% на седмична база. Темповете на поскъпване обаче се забавят спрямо предходните две седмици, когато бяха респективно с 1.92% и 2.22%.

От началото на март цените на храните на едро са нараснали общо с 6.42 на сто. За февруари повишението е с 5.87%, а през януари е отчетено поскъпване от 0.65%. За трите месеца от началото на годината цените на храните на едро са нараснали с 16.47 на сто.

От 13 март 2020 година, когато бе обявено извънредното положение заради пандемията от COVID-19, до 1 април 2022 г., когато противоепидезмичните мерки бяха отменени, храните на едро в страната са поскъпнали с 35.16%, докато на годишна база, спрямо 1 април 2021 година, индексът на тържищните цени се е повишил с 29.18%.

Ще се променят ли цените на доматите, яйцата и зеленчуците?Вижте прогнозите на производителите


От включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 21 са поскъпнали, 12 са поевтинели, а един остава без промяна в цената.

На седмична база най-много е поскъпнало замразеното пиле (с 3.5% до 5.05 лв./кг), следвано от захарта (с 2.3% до 1.80 лв./кг), кашкавала "Витоша" (с 1.6% до 10.95 лв./кг), слънчогледовото олио (с 1.5% до 4.79 лв./кг), прясното мляко (с 1% до 2.10 лв./кг), малотрайните колбаси (с 0.9% до 5.85 лв./кг), трайния варено-пушен салам (с 0.9% до 10.37 лв./кг), лещата (с 0.6% до 3.48 лв./кг) и пилешките кренвирши (с 0.5% до 4.14 лв./кг).

Без промяна в цената са яйцата (0.25 лв./брой), а най-много е поевтиняло пакетчето масло от 125 грама (с 3.3% до 2.34 лв./броя), следвано от брашното (с 3.1% до 1.27 лв./кг), зрелия фасул (с 1.8% до 3.73 лв./кг) и кравето сирене (с 0.6% до 8.71 лв./кг).

При зеленчуците на седмична база най-много е поскъпнал зрелият кромид лук (с 11.7% до 0.86 лв./кг), следван от морковите (с 11.2% до 1.09 лв./кг), зелените салати (с 7.4% до 1.02 лв./броя), оранжерийните домати (с 6.2% до 3.78 лв./кг), картофите (с 4.5% до 0.93 лв./кг), зелето (с 3.1% до 1.31 лв./кг) и червения пипер от внос (с 2% до 3.55 лв./кг).