Новата рамка за развитие на земеделието в Европа поставя като основен приоритет хранителната безопасност, за което от първостепенно значение ще са качествените показатели на храните. Това заяви днес зам.-министърът на земеделието и храните д-р Светла Бъчварова, която откри семинар на тема „Югоизточна Европа – Контрол на храните и осигуряване на тяхната безопасност”.

В глобален план всички институции на национална и европейско равнище, ангажирани с въпросите на безопасността на храните, координират действията си, за да може да има общи правила в посока на максимална защита и информиран избор на потребителя по отношение на храните, които консумира. Основната задача на Министерство на земеделието и храните е създаване на условия за организиране на стабилно, конкурентоспособно и качествено производство на храни, отговарящи на изискванията на ЕС, каза още зам.-министър Бъчварова.

На традиционната международна среща присъстваха представители на Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия, Македония и Турция. В рамките на форума всяка страна представи своята политика във връзка с безопасността на храните, посочват още от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

По време на семинара от българска страна на участниците ще бъдат представени още мерките за прилагането на европейското право, географските означения и храните с традиционно специфичен характер, законодателството при яйца и птиче месо и подобряване качеството на суровото краве мляко за периода 2006-2009.