За източноправославните християни Възкресение Христово (Великден) е най-големият църковен празник и се празнува три дни. На този ден се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите "Христос воскресе". При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят свещи, които носят по домовете си.

На Великден менюто е празнично

Приготвя се най-вече агнешко печено, с гарнитура от картофи, ориз и зелени салати. На някои места готвят чорби от дреболии на пиле, кокошка или пуйка, застроени с разбити в лимонов сок яйца.

До въвеждането на козунаците като традиционна храна за празника са приготвяли сладка баница, баница с коприва, курабии и са сервирали прясно овче сирене.

Трапезата не се вдига през трите дни на празника и тогава младите хора посещават кумовете си, като задължително носят боядисани яйца.

Деца и възрастни се чукат с писани яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.

Източник: bTV