И бюджетът на Здравната каса мина на първо четене

705
И бюджетът на Здравната каса мина на първо четене

Депутатите приеха на първо четене бюджета за следващата година на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Бюджета подкрепиха 120 депутати, "против" него бяха - 44. ГЕРБ, "Атака" и двама независими депутати бяха "за", а ДПС, Коалиция за България и Синята коалиция гласуваха срещу него.

"Сбъркана е системата на финансиране - системата на клинични пътеки, ГЕРБ не я е измислил, обаче ГЕРБ ще я смени 2012 г.", каза здравният министър д-р Стефан Константинов при обсъждането на бюджета".

По думите му, за болниците има много голям резерв от 260 млн.лв., но не им се дават повече пари от тази година, защото е ясно, че там трябва да има сериозни реформи. Той посочи, че са повече парите и за специализираната извънболнична помощ.

Константинов каза още: „Да, има протести, но протестите са с намаляващи размери с 50 човека". Той посочи, че преди години са протестирали 10 000 души и министър-председателят дори не ги е приел. Министърът каза още, че няма фантомни болни и уточни, че реформата е в посока софтуер.

По време на дискусията по проектобюджета опозицията обвини управляващите, че подмолно го актуализира за втори път в преходните и заключителните разпоредби.

Мая Манолова от левицата заяви, че правителството на ГЕРБ се е провалило в политиката на здравеопазване. Крайната равносметка е, че ще има с близо 60 млн. по-малко пари в сравнение с похарчените през 2010 г., пресметна тя.

Нигяр Джафер от ДПС нарече проекта "бюджет на шмекеруването и на финансовите еквилибристики".

Лъчезар Иванов от ГЕРБ обясни, че правителството е поело ангажимент за осигуряване на допълнителна средства за болничната помощ. Тук акцентът следва да се постави върху това, че болничната помощ ще разполага със 130 млн. лева допълнително и да остане на заден план начинът, по който се извършва прехвърлянето им, смята Иванов. Не било вярно, че парите за здраве са намалени и хората ще останат без лекарства.

"Средствата, предвидени в бюджета на касата, ще осигурят необходимата им медицинска помощ. Лекарствата за домашно лечение, които и към момента се заплащат от касата, не само ще продължават да бъдат отпускани, но се предвижда и увеличение на средствата за тях с 44 млн. лева спрямо 2010 г.", добави депутатът.

Той подчерта и друга положителна страна на бюджета на касата - че е с балансирано салдо и не се предвижда излишък.

Ваньо Шарков от Синята коалиция обаче каза, че нейните депутати няма да подкрепи бюджета на касата, защото не предлага реформаторска политика, пързаля се по лошите практики, проведени от Тройната коалиция, обрича на крах общинското здравеопазване и е предпоставка за корупция.

По-рано днес на първо четене мнозинството в парламента прие и бюджета за Държавното обществено осигуряване.

Източник: БТА, Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg